Selasa, 15 Disember 2009

kini...

hmmm...
setelah sekian lame menyepi kali ini aku kembali...
setelah sekian wk2 aku menjauh dr blog ini...
rindu rs hati berkongsi cerita di dalam blog ini...

mengarut sudah..
huhu...
aku nk mulakan post kali ni dgn santai2 shaja...
byk perkara berlaku sepanjang aku menyepi ni..
hurmmm....
banyak dugaan,cbrn,kisah suka,duka semuanya ada menjadi satu...
itu lah rencah kehidupan sebagai seorang manusia...

buat kali ini aku hanya ingin menyatakan aku sudah kembali utk berkongsi crta suka duka aku seharian sebagai khalifah di muka bumi ini...

sbnrnye da ngatuk pon...
jd idea pon cam tepu2 je nk kuar...
;) insyaAllah esok aku akn kembali...

Selasa, 25 Ogos 2009

ramadhan ke-4...

salam sume...
ari ni agk memenatkan bg diriku...
almklum la kelas dr pg bw plak smp ke ptg...
mklm la nk exam ni msg2 la lctrr nk bg hint 4 exam nnt...

emmm....nk kgsi ckit la..petikan dr en. isma addi ms klas entrepreneurship td...
wlu pn psl networking tp aku adaptasi ckit dlm khdpn kte seharian...

ni ayat dier

"2 be a succesful entrepreneurs we should in a win win position...
means if we want 2 closed war situation, its better joined each other"

cm2 la lbh kureng pe yg dier ckp...

lalu aku related kn dgn kehidupan skrg lbh2 lg bangsa melayu ni...
xkire la dlm bisnes ke dlm ape jua la...klu da dengki 2 xyah ctr...
ade je yg xkene...pas2 mule la usaha bkn nk naikkn reputasi diri tp usaha nk jatuhkan org...
da 2 klu msg2 nk jatuh menjatuh kemane la kesatuan orang melayu yang aku tafsirkan lebih berdasarkan Perlembagaan Persekutuan sebagai orang Islam...
klu da org islam slg pecah belah mane nk dtg keamanan...org lain msg2 tgk + ketawa tgk umat kte ni...
so pe kate dari sekarang ni kte praktik pe yg en. Isma sarankan nih...
utk kte sama2 maju kene la de kerjasama yg kuat antara kte sndiri...
slg bantu membantu untuk tgkt kn prestasi dan kemajuan diri mahupun bangsa...
kt cni la dikatakan "win win situation" tu...sama2 senang dan sama2 puas hati sbb msg2 terlibat...

dan lagi satu berkaitan networking yang aku bljr siang td...aku sokong sgt2 ape yang en.isma sntuh siang td...
bermula dr wk2 blaja ni or dr skrg ni la kte kene ade hbgn yg baik dengan semua org...
aku sendri da rs sume ni...
alhamdulillah sbb aku ade networking yang baik ngan org2 yang aku knl sblm smbg blaja ni..
so ble de pape mslh atau ade peluang utk krss atau projek scr aku leh tau dr knln2 yg aku ade ni...kte bkn la TUHAN kn...tau sume benda...kte ni manusia biasa....byk sgt kekurangan...mgkn kte leh bangga kte tahu sume bende hanya dengan hujung jari ( means jrgn i'net la kn ) ..tp xsume kte tau dr c2 kn...
xkn la hal msjd kt kg bocor pn nk msuk i'net kn....so dr knln2 @ networking yg kte ade ni la kte tau byk mklmt....xrugi kn....
so jadi la manusia yang sentiasa tersenyum dan mudah didekati orang....InsyaAllah byk manfaatnye di kemudian hari....

mgkn de yg xsuke ngn statement aku ni tp terpulang la...2 pndgn aku...

ok,,,smgt tul aku blaja e'neurs ari ni...hehehe...psl pose ari aku x DAN nk msk...so beli je la kt cafe blkg...redha je mkn sup sdh...huhu...alhamdulillah kyg gak...

syukur Ya Allah beri ku kesempatan menikmati ramadhan ke-4 ini...

Isnin, 24 Ogos 2009

hari ke-3 ramadhan....

ari ni berjaya jg hbskn ramadhan yg ke-3...
emm...ari ni berbuka ngn menu cafe la...
ayam rndg....
juz sempat msk cendawan masak kicap...
huhu..syukur rezeki Allah beri...
lain la smlm Allah ber kelapangan masa dan kelebihan kudrat untuk memasak...
menu smlm bermula ngn kueh pau grg berinti smbl bls..
utk yg berat menu nasi putih + msk lemak kubis + smbl bls + smbl ikn krg..
hmmm...puas ati tgk kwn2 selera nk mkn...
ari ni klas smp ptg jd xsmpt nk msk byk2....
xpe la...ade la nnt ksmptn nk msk 2...
call mak kate resepi pmberian dier menjadi...
suke mak dgr...mklm la ade hrpn pymbg warisan dier wt kueh..
ari ni g cafe ade la plak lagu raye...
aduhai....
bikin jiwa gue meruntun...
da la rindu nk blk dgr plak lagu raye yg syahdu...
thn je la...perjuangan gak 2...
sbr la hati....msh ade perjuangan perlu diteruskan...

emmm...
~nk wt note,exam da dkt~
c u 2mrrw wif new story...insyaAllah

Sabtu, 22 Ogos 2009

ramadhan ya ramadhan

ahlan wasahlan ya ramadhan...

alhamdulillah smlm bermulanya ramadhan yang dinanti...syukur kerana Allah memperkenankan doaku utk bertemu lg dgn ramadhan...

hmmm...nak dikira2 hmpr sebulan lbh aku tak berkunjung ke diari maya ku ini...alahai...rindu nye utk mencoret kan kisah2 hidupku disini...almaklum la sibuk dengan kuliah, assgmnt dll... kdg terkejar2 jg nk bertemu KEKASIH hati...mujur Allah beri kemudahan utk pertemuan itu...

bercerita tentang ramadhan InsyaAlah aku akn cuba mencatat di dalam diari maya ku ini setiap hari..almaklum la berpuasa di perantauan pasti byk cerita...huhu...mcm jauh sgt je...

emmm...berbalik pada cerita smlm...puasa pertama di rantauan mmg menyentuh hati...di kala ni la tringat juadah yang mak masak, kemeriahan berbuka bersama keluarga...haiii....bikin hati pilu...tapi ini lah yang dikatakan perjuangan..walau xsebesar mane tp ia jg dikatakan pengorbanan dan perjuangan demi menuntut ilmu Ilahi...perjuangan melawan tuntutan hati..
moga diri ini kuat...

puasa pertama...ape menu berbuka???

hehehe...oleh kerana aku adl org yg suke memasak merangkap chef dlm blk aku nih...so scr xlgsg menu berbuka adl mengikut citarasa aku...(mjur la dorg xbyk bunyi) hehe...berbuka penuh sederhana...berbuka dengan juadah nasi putih + sambal sardin + telur msk kicap.. plus lg ngn agar2 selasih sbg pencuci mulut n air sirap cincau...hmmm..syukur kenyang perut...puas hati sbb tgk kwn2 mkn...rs berbaloi memasak...

hmmm..2 je ctr utk smlm...utk hari ni..tunggu beberapa ketika nnt...

( tgh pk nk msk ape ) hehehe...

Sabtu, 8 Ogos 2009

Sayang.. jom kahwin lari…..





Semua orang mencari cinta mereka masing- masing.. kerana cintalah manusia adanya di dunia ini..namun cinta kadang2 membawa kepada arah yang tidak menentu.. huhh Jika kita seloroti kisah cinta pastinya kisah cinta yang paling manis adalah sekitar anda berusia 15- 30 sbb jaman ni lah ada namanya pelbagai jenama cinta, , dan zaman ni masing nak mencari cinta,susah tau yang jumper tol2 yang serasi n cepat ngan lambat jek..jika anda mempunyai ramai kanalan pasti anda dapat rasekan betapa hebatnya penangan cinta ini..jika tak masakan pelbagai lagu mengenai cinta berkumandang di corong2 radio dan menjadi pilihan pendengar.. jika kite berbicara mengenai cinta mengenai 2 pasangan lelaki dan wanita pasti akan terfikir di benak pembaca bahawa ada cinta yang mudah, ada yang rumit, ada cinta yang jumpe terus kawin.. ada cinta yang jumpe jatuh cinta syok2 dulu baru kawen..ada cinta mcm cite syurga cinta..ada cinta mcm ketika cinta bertasbih..ada cinta mcm ermmm i’m not single..hahaha .. pelbagaikan ragam mengenai cinta…namun kat sini aku nak cite kisah cinta mcm filem antara 2 darjat….alarrr cite P.ramlee tu..tak pun cite penarik beca.. haaa tahu tak?? Waduhhh gawat… alorr mcm cite ermmm… haaa cite kasim selamat yang men cucuk2 mata tu… ha mcm tu arrr bila cinte tak dapat restu..


Kan ada 2 pantun yang korang biase dgr


Tanam pisang(pisang kot) rapat-rapat,
Agar garuda(KOT) tak dapat lari,
Ku pinang-pinang tak dapat,
Ku rayu-rayu ku bawa lari…


Tak pun pantun yang ini


Nasi lamak buah bidara
Biji selasih di tapak tangan..
Buang emak buang saudara
Kerana kasih hamba turutkan..


Huhhh hebatkan madah bercinta ni…caer weiiiyyy… Ermm..pe kate baca lirik bwh nihh...



Kau Tetap Dalam Angan Ku
Artist: Azie
Sekilas ku teringat
Detik-detik yang lepas
Indahnya perkasihan
Semacam ku rasakan
Tak sanggup rasanya
Sesaat ditinggalkan
Dan seboleh-bolehnya
Ku ingin mengikutmu
Walau ke lurah dalam
Aku sanggup terluka
Demi kerana sayang
Apa jua kurela
Jiwa dan raga
Engkau saja yang sentiasa
Bermain di fikiran
Tiap masa dan ketika
Tak terlintas di hati ini
Untuk curang kepadamu
Oh kekasih
Aku berharap pendirian engkau juga
Sama-sama pertahankan kebahagiaan
Walau diacu belati tajam mengugutku
Cinta aku kasih aku tetap untukmu
Sampai ke mati
Hanya itu mampu ku beri
Tersentak lamunan
Bila diri ini disentuh
Oleh seseorang
Ku cuba damaikan
Hati yang kian berkocak
Agar perasaan sedihku ini
Tidak nampak
Di pusara ini
Ku sedia berdiri
Bersama doa-doa
Tak putus kuhulurkan
Itulah tanda kasih...
kasih Kasih yang sebenar
Wajah dan senyumanmu
Sentiasa kuangankan Aduhai sayang oh...

Waduhhh liriknyerrr syahdu bangat….tangkap leley…


Orang akan buat apa saje demi cinta yang suci..tp bila cinta dihalang huhh mereka yang bercinta ini sanggup berkorban demi cinta..orang yang mabuk bercinta biasa merasa hanya cinta sahaja yang mempu membuat mereka terus hidup.. namum apa yang nak aku cite kat sini bukanlah cemana kaedah nak kawen lari tp amplikasi kawin lari tu… Woooooo …banyak org memilih kawin lari ke selatan Thailand..ermm tp skrg kat perils pun da boleh da gune wali hakim (bukan ajar tau..cume bg tahu jek)..ermmm bg pasangan yang mereka memilih jalan uk kawin lari ni antaranya sebab mereka nak mudah kot..bg laki ermmm memang arrr..tak perlu bayo hantaran mahal.. tu arrr bapak pengantin pempuan sapa soh letak mahal2, kan da terkahwin lari anak2 mereka..ada parent2 yang letak hantaran yang tak menasabah ..huhh 20 ribu serba terduduk ngan kete bmw 7 series sebijik n umah banglo mcm yusof haslam..mak aii mana nak cekau…kalo berhutang semata nak kawen anak 7 pun lom tentu abes bayo… konon parent pengantin nak buat gran arr konon majlis tu na nak tunjuk ngan masyarakat anak mereka ni bgus..ermm kadang spm pun tak menentu nak letak mahal..kalolah digree ker ermmm master ker.. ermmm boleh arr gak ..kire berbalaloi arr si suami tu dapat isteri ber knowleage mcm tu..ahhhh wat ever arr pada dasarnya, Nabi saw telah mendorong kita untuk menyebarluaskan pernikahan dengan menyelenggarakan walimatul ‘urus. Anjuran untuk melakukan walimah, walaupun tidak sampai berhukum wajib akan tetapi nabi sangat menganjurkan (sunnah muakkadah).


Nabi saw bersabda;

حَدَّثَنَا أَوْلِمْ وَلَوْ بِشَاةٍ “Adakah walimah walaupun dengan seekor kambing”.[HR. Imam Bukhari dan Muslim]


Banyak hal-hal positif yang dapat diraih seseorang dari penyiaran pernikahan; di antaranya adalah ;

(1) untuk mencegah munculnya fitnah di tengah-tengah masyarakat
(2) memudahkan masyarakat untuk memberikan kesaksiannya, jika kelak ada persoalan- persoalan yang menyangkut kedua mempelai
(3) memudahkan untuk mengidentifikasi apakah seseorang sudah menikah atau belum.

Di antara mereka memilih untuk kahwin lari ermmm sbb karenah birokrasi tuk laki2 yang nak tambah ag satu…susah tu nak kawin ag ..kalo kat johor yang aku tahu memang payah ckt arrr nak kene tgk gaji.. apa tah ag.. tp memang susah arrr..jd mereka yang tak nak gaduh2 ngan isteri no 1,memilih tuk kawen senyap2..huhhh susah tu..... kata bekas mufti perlis berkata “mudahkan urusan nikah kahwin supaya tak banyak berlaku maksiat”jadi kalo korang jd parent tak yah la susahkan anak k0rang lak bila mereka rase mereka nak kawen, ckp mcm ni “ayah seponser, ko pilih jek sape”)hahahha

Nasihat Rasulullah SAW kepada ummatnya khususnya ibu bapa selaku wali, “Sekiranya datang kepadamu orang yang kamu redhai agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah dia. Jika tidak, akan muncul bahaya dan kerosakan” (H.R. at-Tirmidzi dan Ibnu Majah).

Tambahan pendapat ahli bet Antara lain merea ni nak buat lain dari yang lain … n nak dapat kan persetujuan yang mudah… supaya status tu tetap single mingle…ermm tambahan lagi save budjet.. n mungkin yang paling best sebab kalo g kawin lari ni terus bulan madu sekali kot..hahhaha Amplikasi kahwin lari.. Banyak tau amplikasi kahwin lari ni..terutama kepada isteri jika perkahwinan tersebut tidak di daftarkan .. .

Seksyen 31 (2) Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984 menyatakan bahawa pasangan yang berkahwin di luar negara tetapi sudah kembali ke Malaysia perlu mendaftarkan perkahwinan mereka di sini.. Pendaftaran ini mesti dibuat dalam masa enam bulan dari tarikh kedua-duanya sekali kembali ke tanah air..kalo korang kahwin pastu wat dono jek ,,payah arr mcm tu.. Selain itu, Seksyen 34 akta yang sama turut menyatakan jika perkahwinan itu dilangsungkan secara sah menurut hukum syarak, ia tidak menjadi tidak sah semata-mata atas sebab tidak didaftarkan Namun, adalah diingatkan pasangan hendaklah mendaftarkan perkahwinan dengan segera.
Seksyen 31 (5) menyebut bahawa, sekiranya perkahwinan itu lewat didaftarkan, ia boleh didaftarkan kemudian tetapi tindakan akan diambil tau..huhh..dah la kawin lari pastu kene denda lak tu Tindakan yang dimaksudkan adalah denda tidak melebihi RM1,000 atau penjara tidak lebih dari tempoh enam bulan atau kedua-duanya sekali.
Ini berdasarkan Seksyen 125 (2) akta yang sama. Walaupun status perkahwinan dianggap sah mengikut hukum syarak, namun dalam ketiadaan sijil nikah yang sah di sisi undang-undang Malaysia, sebarang perkara yang memerlukan mengemukakan sijil nikah tidak akan dapat dilakukan. Sebagai contohnya, untuk mendaftar kelahiran anak daripada perkahwinan tersebut, pihak Jabatan Pendaftaran Negara memerlukan sijil nikah yang sah di sisi undang-undang keluarga Islam Malaysia.

Erm antara Kesan-kesan lain daripada perkahwinan yang tidak didaftarkan ini, kita dapati jika berlaku kematian suami, pembahagian Harta Pusaka(Faraid) si suami, Harta Sepencarian, Pencen,KWSP dan sebagainya tidak layak diwarisi oleh Isteri yang tidak didaftarkan dan Anak-anak mereka. Ini adalah kerana Status perkahwinan ( Isteri dan Anak bagi Si mati ) masih diragui.Kesan tak langsung hubungan kekeluargaan akan menjadi semakin renggang dan kacau bilau penutup kan matlamat perkahwinan tu adalah tuk mencapai kebahagiaan, ketenangan dan mengeratkan dua buah keluarga. Oleh itu, kahwin lari adalah dilarang kerana dikhuatiri akan berlaku perpecahan dalam kedua-dua belah pihak keluarga. Di samping itu, ia mendatangkan kesan yang tidak baik terhadap keluarga pasangan serta tidak mengikut sunnah Rasulullah SAW yang mensyariatkan perkahwinan bertujuan merapatkan hubungan silaturrahim dan melahirkan kegembiraan pihak yang terlibat.









~ilham si dia~ ( copy stlh mendapat kbnrn )

Ahad, 5 Julai 2009

Bila cuti bermula....

hmmm..
salam semua....
da lame juga x menjengah kt diari maya ni...
banyak peristiwa yg berlaku tapi xsempat nk dimuatkan dalam page nih...
bkn ape komitmen terlalu banyak begitu cemburu di kala ku ingin menjengah ke page ni...
2 xdikira dgn kegeraman memikirkan kenapa wireless wt hal kebelakangan nih...
2 antara faktor yg menyebabkan aku jd liat nk mengadu dlm page ni...
hmmm....berbalik pada topik asal...cuti da bermula...so ade banyak mende aku kene wt dlm cuti ni....
siapkan interview utk subjek entrepreneurship,cari bhn assgmnt + prepare 4 next midterm..huhu...cabaran masa cuti neh...
wlu pun entrepreneur yg aku nk interview 2 juz my own brother tp nk jpa dia neh mengalahkan nk jpa PM...bz memanjang...kene wt appointment siap2 klu x hilang je kejenye...
psl bhn assgmnt, kredit kene bg kt akk aku utk sbjk land law sbb dia nye assgmnt dulu pn same tajuk ngn aku....so xssh nk cr bhn...tp utk assgmnt laen 2 kene la dok menelaah berjam kt library spupu aku...hai...baca buku lame2 ni leh wt aku sengal leher...haha(ayt org maleh)...
2 blom tmbh lg keje mengemas blk aku...mklm la baru siap renovate so manyak la bendasing yg ntah ape2 yang perlu aku nyah kn dr blk aku...
sape nk offer diri leh la dtg umah aku....memang baik ati la...hahaha..
xpe la yang penting aku rasa happy sbb dpt spend time ngn family aku...
alhamdulillah...Allah pulihkan kembali kebahagiaan keluarga aku...
"SYUKRAN YA ALLAH"...
so 4 everyone yg de family luang2 kn la masa ngn family sblm terlambat....
siapalah kita ni tanpa family kita....buruk baik mereka, dr mereka lah kita ni dtg...
HAVE A NICE + HAPPINESS HOLIDAY EVERYONE

Selasa, 16 Jun 2009

~tawa dan tangis~

selalu orang2 tua pesan...
jgn byk suke2 nnt nangis akhirnye...

cm2 la lbh kurg yg jd kt aku...

mule ngn bersuka kt sg. tekala

penyudahnye menangis sbb kene tggl...

kene tggl ngn sape???

biar lah rahsia...

lth sbnrnye...

biarlah aku berdiam diri...

moga mereka bahagia...

Isnin, 8 Jun 2009

penat tapi berbaloi...





kenapa aku katakan begitu???
hmmm...nk dijadikan cerita hari minggu yang lepas adl hari yg agk memenatkan bagi aku...
almaklum la sepupu aku mengadakan mjls walimatul urus....
anak sedara aku kawin..hehe...mkck dia xtau lg la ble...
muda lg ma....
ok berbalik pada kisah aku td...aku ni bleh dlm kategori g rewang..4 those yg xtau rewang 2 adl gtg ryg, tlg2 kt umah kenduri...haaa..cm2 la kiranye...
nk jd ctr aku ni dgn penuh dedikasi btol2 rwang kt umah sepupu aku nih...dr kerja kupas bwg (mngs aku dibuatnye), masukkn telur dlm bunga pahar, masak lauk pauk (ni plg dahsyat sbb kene goreng ayam smp 1 pg) dan smp la ari knduri...huhhh...mmg letih...


tp yg wt aku rasa berbaloi sbb dpt kumpul ngn family besar aku...
dpt knl dan bermesra ngn sedara2 yang aku baru knl dan dpt bantu melancarkan mjls sepupu aku nih...
rasa puas hati ble org ucap terima kasih ats apa yang kita wt...
rs berbaloi sgt la...jd srnk sgt nk wt keje...
nk plak aku ni mmg suke wt keje2 ni..hehe...
apa yang penting keseronokan bersaudara 2 terasa bile berkumpul ramai2...
plg lucu leh plak nk berlumba2 sape goreng ayam plg byk mlm 2...haha...
mcm2 btol ank2 buah aku nih....
ape yang aku mohon agar Allah kekalkan kemesraan hubungan kami...
cukup lah sekali jadi..aku xsanggup lg berdepan saat itu...cukup skali...
yang penting ape yang aku wt ikhlas kerana Allah dan atas dasar dasar dan ikatan persaudaraan..
dan yang pasti aku puas hati dan ianya amat berbaloi....

apa lagi yang lebih penting dari menjaga hubungan persaudaraan ini...

BETUL TAK??????

minggu yang berlalu...

hidup aku agk tunggang langgang gak la minggu ni...
mklm la jadual kuliah baru complete...
so byk2 la terkejar2 masa...blom manage jadual idup ni btol2...
hehehe..
2 blom lg di tambah lg ngn aku nye stress...
sggh xdewasa manusia2 ini...
leh lak nk men rebut2 klas..
alahai....mende kck jd besar...
aku xksh la klu nk 2kar2 klas ni...
leh consider lg la...bkn xberhati perut sgt xfhm idup org...
tp oleh sebab kelancangan, kurang ajar dan kebudak2 kn 2 la wt aku pns hati...
wt aku nk fight smp dpt jadual klas aku semula...
org yg cabar kesabaran dan sesaje nk bangkitkn sifat baran aku yg da aku sorok dlm2 diri aku ni...
bkn aku nk membesar2 kn hal yg kck tp nk ajar org yg xtau adab dan toleransi ni utk hormat ckit org lain...
mgkn org xpnh dgr mulut lazer aku ni...
klu bleh aku mmg xnk kuarkn "kelazeran" dan baran aku nih...
stress je sbb terpaksa berdepan ngn manusia2 separuh nih spnjg satu sem...
doakan la aku tabah...
sori la ayt dan bahasa agk kasar kali ni...
ni menggambarkan betapa sakitnye ati dan perasaan aku...
huh...xde masa nk 2kar2 wrna n tulisan aku...sukati la

Jumaat, 29 Mei 2009

pertukaran...

hanya untuk nota pendek...
mulai kali ini dan seterusnya untuk penulisan rasmi atau untuk isu2 penting penulis akan membahasakan dengan ganti nama "saya" bagi menggantikan penggunaan "aku"...
manakala bagi penulisan tidak formal santai berkaitan peribadi atau yang seangkatan dengannya akan mengekalkan penggunaan ganti nama "aku"....
sekian....

antara pengalaman dan musyawarah..yang mana penting dalam melunaskan tanggungjawab




Salam ukhwah pada pengunjung yang sudi singgah ke laman saya ini.


Kali ini saya rasa ingin menyentuh sedikit berkaitan "attitude" atau sikap.
"antara pengalaman dan musyawarah..yang mana penting dalam melunaskan tanggungjawab"
Sebenarnya saya terdetik untuk mengutarakan isu ini berdasarkan kepada pengalaman sendiri dan juga pemerhatian saya pada segelintir individu yang saya kenal. Juga lebih kepada luahan rasa hati. Bukan kerana merasakan diri ini hebat tetapi sekadar berkongsi dengan pengunjung sekalian untuk ditimbangkan sejauh mana kebenarannya.

"Adakah cukup dengan pengalaman menjadi tiket untuk mendabik dada mengatakan diri sudah cukup hebat untuk mengendalikan satu2 perkara tanpa perlu bermusyawarah".



Apakah yang anda rasa? Bukankah jika ada pandangan dan suara ramai, suatu perkara atau satu2 keputusan itu akan menjadi lebih mudah dan sekaligus mengelakkan ketidakpuasan hati mana2 pihak.
Saya berikan satu contoh....
Hanya kerana individu ini lebih berpengalaman dan boleh dikatakan berkedudukan, mereka menidakkan pandangan ramai dalam satu program untuk organisasi. Keputusan yang dicapai hanya dari pihak yang sekutu sahaja. Penyudah keadaan jadi tidak teratur dan kelam kabut. Apakah pandangan hadirin yang datang? Dimanakah hendak diletakkan kredibiliti organisasi dan keyakinan hadirin pada organisasi itu?

Sepatutnya individu ini memikirkan "first impression" hadirin dan ahli yang datang. pada saya dalam satu2 organisasi first impression dari ahli atau hadirin adalah penentu kepada kelancaran perjalanan satu2 organisasi itu. Andai ahli sudah hilang keyakinan pada organisasi maka apalah yang ada pada organisasi itu. Aktiviti yang dijalankan tidak mendapat sambutan. Arahan tidak dipatuhi. Natijahnya organisasi menjadi suram. Oleh itu, bak kata pepatah "hidup segan, mati tak mahu".

Pada saya, untuk menjamin kelangsungan perjalanan samada pada organisasi mahupun satu2 program, individu2 yang terlibat perlulah duduk semeja dan sama2 berbincang. Dapatkan satu kata putus yang mantap agar apa2 yang dirancang akan berjalan dengan lancar. Tidak dinafikan pengalaman adalah penting namun pada saya tiap orang punya pengalaman dan pendapat tersendiri. Tidak semua pengalaman dan pandangan itu boleh digunakan untuk selesaikan semua masalah dan semua perkara.

Alangkah molek sekiranya semua pengalaman dan pendapat ini dapat di gabung, ditambah dengan rencah yang baru dan diadun menjadi satu solusi yang mana dapat menyelesaikan serta melancarkan sesuatu perkara, masalah mahupun menjalankan satu2 program dan organisasi.

Pada mana-mana pihak yang merasakan diri terlibat atau pun terpalit sedikit dengan isu ini, fikir-fikirkan dan renung-renungkan lah.

"suara yang ramai adalah lebih baik dari suara yang satu".

~diri yang naif dan dhaif~

Khamis, 14 Mei 2009

dua insan..

hmm...lame rs nye x msuk blog ksygn ni...
almaklum la kesibukan...
dengan kalut nk packing barang lg sbb semester baru da nk bukak...
dengan kesibukan yang sbnrnye gatal dicari...
hehe...dk sibuk bertandang umah abg sbb nk tgk ank buah baru...

smlm yakni 13/5 aku dftr utk sem baru...hmmm..mcm2 gelagat yg aku tgk...
aku pn lbh kurg la...berdebar tgk result...alhamdulillah...
wlu aku xberjaya gak dpt dekan tp aku bersyukur skurg2 nye aku dpt kekalkn pointer aku...
huhu...skurg nye target aku byk gak yg tercapai...
emmm....xpe...
aku tetap akn trus berusaha utk naik kn lg target aku utk sem ni...

hmmm.....lupe lak nk ctr rentetan dari kisah ank buah aku...
anak sedara aku 2 diberi nama QISTINA DAYANA BIN BURHANUDDIN..


QISTINA DAYANA

dayana ni ank abg sulung aku...
sok sek sok sek...aku gurau ngn abg aku...
dmm spa-Q ke abg aku nih...abg aku jwb kbtln je...
haha....xpe la asl dayana akn jd bdk yg baik dan solehah bila besar nnt...
sukati la org nk pggl dia ape yg pntg aku suke nk pggl dia dayana...comel gitu...
hmmm...aku bkn shja bahagia ade ank buah baru..
adik sepupu baru aku gak da lahir...
'AIFA "AFIFAH MOHD ZAHRI nama penuhnya...

'AIFA 'AIFIFAH


fifa ni ank paksu aku...
nk ikut berat ati aku nk tggl kn dua org buah ht aku ni
tp kene la korban kn...
almt nye slalu la aku blk kg...hahha...
rindu punye psl...
msti aku rindu n msti dorg da brubah muke ble aku jpa lg...
ramai da kate aku ni da parah n da spttnye get married...
tp pada aku mmg keinginan 2 ade cume aku tangguhkan dulu...
aku ade tggjwb lg...aku nk senangkn mak bapak aku...
nk lapangkn hidup deme n bantu family aku...
baru la aku pk psl aku...
nak lak kawin ni perlukan komitmen yang tinggi...
so tggu la...xpuas lg nk manja ngn family...hehe
insyaAllah klu ade jodoh x kemane kn...bahagia 2 ade je asl xputus asa mencarinya...
yg pntg insan2 kesayangan aku ni gembira n bahagia...
aku pun akan turut gembira dan bahagia...
bagi aku hidup aku bkn utk aku tp untuk mereka
dan hidup ini juga yang penting bukan milik aku tp milik penciptaku
ALLAH RABBI
~KU TEMU SEDIKIT KEKUATAN~

Rabu, 6 Mei 2009

BERITA GEMBIRA


syukur pada ilahi yang telah memberikan keselamatan pada kakak iparku sepanjang tempohnye bersalin...

syukur juga pada ilahi kerana memberikan keselamatan kepada insan yang baru mahu mengenal dunia..

syukur juga pada ilahi kerana telah mengurniakan kepada kekanda ku seorang lagi cahaya mata..

secara tak langsung aku sudah punya seorang anak saudara yang baru...


hmmm...lame sgt xde baby dlm umah aku...
nk dijadikan citer pagi smlm dalam jam kira-kira 7 pagi kekandaku telah selamat melahirkan anak saudara ku yang ditunggu-tunggu...
almaklum la da terlebih 6 hari dari tarikh asal dia melahirkan...
syukur lah semua nya selamat...ibu + baby gurl sihat belaka...
hmmm...padan la akk ku itu begitu payah membawa diri bila da sampai bulannya...
sampai bengkak2 kaki dia...
baby lahir 4.6 kg...
leh thn ank buah aku ni...
hehehe...xpe la...yang penting aku xsbr nk dukung dia...
anak sdara aku ni lom lg didaftarkan nama...
nak tanye my bro lupe la plak dek krna terlampau excited dpt ank buah baru...
fhm2 je la aku ni memang penasaran bila jpa baby..
klu leh nk slalu dkt...nk slalu ade ngn dia...
tenang tau tgk baby ni lbh2 lg ms dia tdo...
eiii...geram je nk kcu...hehehe..nakal tul aku ni...
hmmm....aku berdoa bukan sahaja anak buah aku yang satu ni tp sume ank buah aku akn jd anak soleh,bijak dan sentiasa di bawah lindungan rahmat Allah...



aku yang kesukaan...syukur....

Selasa, 5 Mei 2009

bila ku fikir kan....

BILA KU FIKIRKAN.....



bila ku fikirkan...

Allah begitu sayang padaku
mencipta aku dengan sesempurna ciptaan
aku dijadikan sebagai khalifah dimuka bumi
aku dijadikan untuk menjadi pelengkap
menjadi pelengkap ibu bapa sebagai zuriat
menjadi pelengkap adik beradikku sebagai saudara sedarah mereka
pelengkap kepada sahabat untuk satu sama lain

DIA juga menjadi tempat ku mengeluh
tempat ku mengadu
di kala aku buntu
di kala aku bersedih
namun aku seringkali lupa pada-NYA
bila aku temui jalan keluar
bila kutemui kebahagiaan
DERHAKA KAH AKU?????

bila ku fikirkan...
aku sedar ibu bapa ku sudah banyak bersusah kerana aku...
di kala aku susah mereka lah tulang belakang tempatku bersandar...
di kala aku bersedih merekalah bahu tempatku menangis...
di kala kesepian merekalah penglipur lara tempatku berhibur...
namun di kala aku kegembiraan jarang sekali ku kongsi bersama mereka..
kenapa ya????
bila kufikirkan...
abangku dan kakakku
merekalah pelengkap hidupku
tempat aku mengadu
di kala sedih
di kala di timpa musibah
tapi di kala ku gembira jarang sekali ku khabarkan
jarang sekali ku raikan bersama mereka
mengapa insan lain yang kucari...
mengapa ya???

bila ku fikirkan....
tak ku nafikan aku kadang-kadang spt lupa diri bila tekanan melanda diri...

bila susah hati
bila tertekan
bila ada sesuatu yang aku tak dapat kukongsi dengan keluarga
aku selalu mencari sahabatku
sahabatku ini lah seringkali menjadi mangsaku
menghulur telinga mendengar keluhanku,kesedihanku, tekananku
bila ku mula lupa diri
sahabatku ini lah yang menarik aku kembali di alam yang nyata...

sahabat ini lah yang tak pernah jemu menasihati ku....
sahabat ini lah yang saban waktu mengingatkan ku...
tapi bila aku temui kebahagiaan
bila kutemui kegembiraan
mengapa dia ku tinggalkan???
adakah aku seorang yang zalim????

bila ku fikirkan...
kadang2 semua tekanan 2 berpunca dr diri aku sendiri..
aku sendiri yg cari mslh 2...
aku sendiri yang kadang-kadang sengaja melibatkan diri dgn mslh itu...


namun apa yang mampu ku lakukan
aku insan lemah
sentiasa tidak lari dari godaan
tidak jemu dari dugaan

di mana perlu ku cari titik kekuatan itu.....


aku yang kebingungan mencari jawapan....

Jumaat, 1 Mei 2009

~Ya Allah sesungguhnya
Aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbinganMu
Aku cacat tanpa hidayahMu
Aku hina tanpa rahmatMu~

Isnin, 27 April 2009

pesta oh pesta...

"pesta oh pesta...
seringkali kita terdengar orang ramai menyebut tentang ini...
pada aku pesta ini membawa banyak erti...
ada pesta yang menunjukkan unsur ilmiah...
tak kurang juga pesta yang menunjukkan ke arah hiburan atau lebih mudah lagi dekat kepada perkara mungkar...
pada aku apa yang dikatakan sebagai pesta itu bergantung kepada individu itu...
andai pandai memilih pesta banyak lah manfaat yg diperoleh...
andai salah memilih tanggung la sendiri...
so tepuk dada tanya lah akal dan iman..."

emmm....sebenarnye nak citer je...
mgu lepas aku berkesempatan berkunjung ke pesta buku...
alahai...pesta buku yang berlangsung hampir seminggu di PWTC...
hmmm....tp ape yang aku lihat pesta ni memang kurang penggemar nya..
rata-rata pengunjung yang datang terdiri dari pelajar dan golongan profesional.
susah btol nk jumpa remaja2 biasa ni...
almaklum lah dalam pesta buku ni mane ade banyak hiburan sangat..
yang ada pun lambakan buku yang mmg xbrape digemari...
dr pemerhatian aku tapak pameran yg punya banyak pengunjung rata-rata yang berlatarkan bacaan ringan...
contohnya karangkraf, utusan, MOY dll yg mana kebanyakannya menerbitkan majalah2 atau buku bacaan ringan menjadi tumpuan pengunjung...
pameran spt DBP dan buku2 yang berunsurkan sejarah atau yang di anggap bacaan berat begitu lengang dr kunjungan pengunjung...
namun begitu sku begitu berbangga kerana pameran bagi syarikat penerbitan kegemaranku iaitu AL-HIDAYAH begitu diminati ramai...
alhamdulillah...
pendek kata ade bermacam2 ragam manusia di pesta ini...aku sendiri banyak juga berhabis ms pesta buku ni...
xpe la dr beli benda yang bukan2 ade baiknye aku habiskan dengan membeli buku...
tp pd kadar yg berpatutan je la....
emmmm... banyak juga aku membebel dlm post kali ni...
mgkn lain kali aku akn selitkan bbrp gmbar yg sempat aku ambil sepanjang pesta buku ni....
dan juga ctr ringkas berkaitan buku2 yg aku beli ms pesta buku ni...
sampai jumpa lg...
daaaaa....

Selasa, 14 April 2009

peristiwa demi peristiwa berlaku..


lame nye la aku xmencatat ape2 dlm ruangan aku ni...

emmm..nk dkt seminggu lbh gak x berkunjung ke laman ni...

sepanjang minggu yang berlalu...
telah terjadi bermacam2 peristiwa..
suka..duka...
awal minggu lps kawan sekolah aku kt SAMT BT 38 dulu mendirikan rumahtangga bersama suri hati nya...

zainul arif & diana


hmmm....tgk kwn kawin ade la rs iri hati..mklm la jodoh dia da smp...aku tumpang bahagia la...

hmmm...xpela aku nk kejar cita2 aku dulu...aku nk hbskn study n keje..xkisah la keje ape..asl aku dpt bantu family aku especially parent aku yg da byk hidup susah nk besarkn aku...


ok...berbalik pada citer aku...ari selasa aku g shah alam..umah akk aku...

dia mintak teman g felda palong...ayah besfrenz dia meninggal dunia...hbgn antra dorg berdua ni agak rapat la...

aku ingt jarak nye dekat la...tp mak oiii...leh thn jauh gak...felda ni bersempadan antara bahau(N9) ngn mudazam(PHG). ambil ms 4 jam gak dari s.alam

tp 2 campur ngn terlajak2 la...haha...
aku bermalam kt umah k.suli kwn akk aku 2..tmpt dia mmg srnk...sejuk je...

pagi rabu aku blk semula ke s.alam..

dlm pjlnn kali singgah kt terachi...beli daging salai--akk aku teringin.

juga singgah d ulu bendul...juz celup kaki kt air...wt lps syarat...mmg sejuk dan nyaman...

smp d s.alam..aku dpt lak berita...ayah kpd kwn baik aku si azi telah kembali ke rahmatullah..innalillah...

tanpa petanda awl spt sakit atau ape2 ayah dia dijemput menemui ilahi...aku rs agak terkilan la sbb di kala shbtku kesedihan aku xde disisi dia...




SAHABATKU..MOGA KAU TABAH..
aku sempat menghubungi nya dan berkongsi sedikit ksdhn itu...

hari2 seterusnya aku mengikuti kakak ku ke mahkamah..
emmmm...bile tgk procedur dan tatacara perbicaraan di dalam kamar bicara membuat aku terfikir begini agak nya aku kelak berhadapan dengan khalayak memandangkan aku juga mengambil jurusan yang sama...
yang membezakan hanya skop bidang kami...
akk ku lbh cenderung dengan bidang jenayah sivil manakala aku sekiranya diberi peluang kelak lebih selesa dengan bidang jenayah syariah...
sesuai la kn dengan course yg sdg aku ikuti di kolej...
mcm2 pglmn yg aku dpt semasa mengikuti akk ku...telatah pesalah, kerenah keluarga mereka dan tak kurang juga dengan telatah polis bertugas,peguam dan hakim...
adakalanya begitu mencuit hatiku dan ada ketika nya membuat aku kecut perut...
hehehe...


hari ini aku da berada semula di kampung ku,di rumah kesayanganku...
enaknya berada di laman sendiri...
rindu ibuku...rindu bantal busyukku (",), rindu semuanya di kampung, sayangnya tidak dapat rindu dengan buah hatiku--entah di mana lah gerangannya....
~lalala~

Isnin, 30 Mac 2009

kenapa aku diuji??


KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB

Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; ‘Kami telah beriman’(‘I am full of faith to allah’) sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yang sebelum mereka, maka sesungguhnya ALLAH mengetahui org2 yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yang berdusta
(Surah AL-ANKABUT ayat 2-3)

KITA BERTANYA: KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB
“Boleh jadi kamu membenci sesuatau tu padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu,ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.’
(Surah AL-BAQARAH ayat 216)


KITA BERTANYA: KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB

“ALLAH tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya”
(Surah AL-BAQARAH ayat 286)

KITA BERTANYA: KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB

“Janganlah kamu bersikap lemah,dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah org2 yang paling tinggi darjatnya,jika kamu org2 yang beriman”
(Surah AL-IMRAN ayat 139)

KITA BERTANYA: BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
“Wahai orang-orang beriman!Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan),dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh,di medan perjuangan,dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah(be fearfull of ALLAH The Almighty)kamu kepada ALLAH supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”
“Dan mintalah pertolongan (kepada ALLAH) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang;dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”
(Surah AL-BAQARAH ayat 45)

KITA BERTANYA: APA YANG KITA DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB
“Sesungguhnya ALLAH telah membeli dari org2 mu’min diri,harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka……..?
(Surah AL-TAUBAH ayat 111)

KITA BERTANYA: KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB
“Cukuplah ALLAH bagiku ,tidak ada Tuhan selain dari NYA….Hanya kepadaNYA aku bertawakkal.”
(Surah AL-TAUBAH ayat 129)

KITA BERKATA: AKU TAK DAPAT TAHAN!!!!
QURAN MENJAWAB
“………………….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat ALLAH.Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat ALLAH melainkan kaum yang kafir.”
(Surah YUSUF ayat 12)

~HARAPAN INI~

Seorang lelaki yang aku idamkan
Ialah seorang buta,bisu, bakhil dan papa…
Biarlah dia seorang yang buta
Buta,
Kerana matanya sunyi daripada melihatperkara-perkara maksiat dan lagha
Kerana matanya terpelihara daripada memandang aurat wanita ajnabi
Asalkan kedua matanya terang dalam memerhatikan keagungan ciptaan Allah
Asalkan dia celik dalam melihat kesengsaraan umat Islam di Palestin, Ambon, Bosnia dan seumpamanya

Lelaki yang aku idamkan
Biarlah dia seorang bisu
Bisu,
Bisu daripada pujuk rayu yang bisa menggoncang keimanan
Bisu daripada mengungkapkan ucapan yang bisa meracun fikiran
Bisu daripada perkataan yang bisa mendatangkan kekufuran
Asalkan bibirnya sentiasa basah mengingat Tuhan
Asalkan lidahnya tidak pernah lekang dari membaca Al-Quran
Asalkan dia petah membangkang kemungkaran
Dan lantang menyuarakan kebenaran

Lelaki yang aku idamkan ialah seorang yg bakhil
Bakhil,
Bakhil dalam memberi senyuman
Pada wanita yang bukan mahramnya
Bakhil dalam meluangkan masa bertemu janji dengan wanita ajnabi yang boleh dinikahinya
Bakhil untuk menghabiskan wang hanya kerana seorang wanita yang tidak sepatutnya
Tetapi dia begitu pemurah meluangkn masanya untuk beribadah kepada Khaliqnya
Dia begitu pemurah untuk mempertahankan aqidahnya
Pemurah dalam memberi nasihat dan teguran
Sehingga dia sanggup menggadaikan hartanya
Bahkan nyawanya sendiri untuk melihat kalimah LAILAHAILALLAH
Kembali megah di muka bumi

Lelaki yang aku idamkan adalah seorang yang papa
Papa,
Papa dalam melakukan perkara maksiat
Papa dalam ilmu-ilmu yang tak berfaedah dan bermanfaat
Papa memiliki akhlak mazmumah
Tapi dia cukup kaya dalam pelbagai ilmu pengetahuan
Dia begitu kaya memiliki ketinggian akhlak dan budi pekerti yang mulia
Dia begitu kaya dengan sifat sabar dalam mengharungi tribulasi kehidupannya
Dan dia seorang yang kaya dalam membina jati diri
Dia mahu menjadi seorang syuhada
Yang syahid di jalan Maha Esa...

“Ya Allah, sesungguhnya aku mengharapkan cintaMu,
dan cinta seseorang yang mencintaiMu,
dekatkan diriku dengan insan yang mendekatiMu, rindukan diriku dengan khalifah yang merindui diriMu, kasihkan diriku dengan insan yang mengasihiMu, ya Allah wahai kekasihku, aku memohon amal perbuatan yang dapat membawaku kepada cinta .kasihMu. Jadikanlah cinta terhadap Engkau itu lebih aku cintai dari diriku sendiri..”

di mana diriku...

kemana hilangnya diriku yg sebenar
ku tercari-cari di mana
di utara benua
di dasar lautan
di ufuk barat
di timur terbit mentari
tak jua ku temui diriku

aku menjadi bingung
mengapa aku jadi begini
lain yang ku cari
lain pula yang ku temui
redha-Nya yang ku harap
murka-Nya yang ku dapat
mungkinkah ini natijahnya
atas apa yang ku lakukan
selama hari ini

aku telah kehilangan diriku
aku tak mengharapkan
ini semua berlaku
aku buntu
aku telah tersasar
jauh dari landasan
hakikat kehidupan

dimanakah jalan
di manakah landasan
untuk ku jadikan panduan
meneruskan perjalanan

ini bukan diriku yang sebenar
aku tak bermimpi
menggapai cinta dunia
cinta yang penuh kepura-puraan
penuh dengan tipu helahnya
penuh dengan titik nistanya

aku perlu segera mencari diriku
di balik serpihan kaca dunia
untuk ku perolehi permata dan mutiara abadi
kerna dengan bekalan ini sahaja
bisa membuatku tidak malu
bila menghadap-NYA
di pengakhiran waktu nanti....

Selasa, 24 Mac 2009

my cake n luv collection...

hmmm...tiba2 mlm ni teringt lak kek2 yg prnh aku mkn...
bkn ape t'ingt dekorasi satu2 kek 2 hmmm wt aku xsbr2 nk mkn...
actually xde idea nk wt pe dlm blog aku nih...
so kongsi la koleksi gmba kek yg pnh aku mkn n pnh aku jpa n smthng yg aku suke n syg...

jgn slh sgka....ni kek ABG aku yg tunang..not ME

yg ni BIG APPLE..big kredit 2 jira my bestfrenz
mmg meletup..sedap sehhhh

ni kek buah fvrt yg wt aku btol2 terharu...
adk2 aku yg beli...
thank sgt kt mira,sheela,laila n special 4 amal..
miss u all...



kek zura 21th



blueberry cheese cake sepena perpisahan k.aiza
sedap sgt tp xdpt nikmati sgt sbb sdh...
huhu...

Ni kek besday aku yg ke-22

cak..bunga fvrt 2...

ni kek besday kwn aku, zura yg ke 22


ni kek utk fasilitator taaruf KUIS 2008/2009



ni kek besday kwn aku,azi yg ke-23
sdp sgt2...


mcm mane???
tergoda x tgk..
sedap tau.....



















Ahad, 22 Mac 2009

ahad pn kene keje...

nasib2...
2 je la aku leh ckp...
org lain ari mgu cuti aku lak dari ari ahad bw ke ahad keje memanjang...
mujur keje kt umah je...
hmmmm......keje da bertambah..
dr jwtn sebagai suri rumahtangga yang hampir berjaya..
abg aku lak secara diktator nye melantik aku sebagai asisstant merangkap s/u + pengemas ofis + mcm2 lg tanpa gaji...
adu....mjur ofis rumah ats je klu x mau mintak gaji 5 kali ganda...
huhu...xpe la atleast tiap2 hari leh jenguk blog ksygn aku ni...
hehehhe..abg aku baru masukkn internet...
xpe skurg2 jimat ckit kos abg aku dr upah pekerja mahir lain...
aku pn bleh r stakat nk tlg wt2 surat ke ape ke...
ade la gak pglmn sblm ni keje dlm bidang nih...
emmm...xpe la aku pn nk smbg wt keje rumah lak ni/..
memasak utk family...
smbg lain kali...

Ahad, 15 Mac 2009

KERANA MU YA ALLAH

hidup ini tidak akan bahagia selagi....
fikiran tidak ingat pada-Nya..
Hati tidak percaya akan kehadiran-Nya..
Lidah tidak menyebut kalimah-Nya..
walau apa yang terjadi biarlah ia atas nama-Nya.

pertemuan dan hubungan yang terjalin atas rancangan-Nya..
moga perpisahan yang terjadi jua atas kehendak-Nya..
moga hidup kita sentiasa di bawah rahmat-Nya
apabila semua yang kita lakukan adalah KERANA-NYA...

Ya Allah....
Tabahkan hati ini atas rancangan-Mu
Redha kan diri ini atas perkiraan-Mu...

Sabtu, 7 Mac 2009

hmmm...ble d dikatakan cuti da tntu byk agenda nk dibuat kn...
hmmm....
bg aku rutin cuti aku bkl bermula...
pg-kms rmh,msk,basuh,siram bunga ros ksygn aku...
tghari-msk tghari
awl ptg-g library ksygn aku bc buku...
lewat ptg-msk mkn mlm,angkat sidaian,siram bunga lg(klu ujan suke la aku)
mlm-time 2 get rest....
2 je la keje aku cuti...
hope ade keje lain yg aku leh tmbh dlm jadual 2...huhu
k selamat bercuti semua....

jauh perjalanan luas pemandangan...

hmmm...hari ini bermulanya sem break bg tmpt aku blaja...

mmg lain dr tmpt lain...

cuti ni nk wt pe ye...

keje da menanti so xyah risau..

hehehe...bkn keje sbnrnye tp hobi aku...

da leh lepak kt library dkt ngn umah aku...

sku suke g sbb dpt bc byk buku2 baru spnjg pnggln aku d kampus especially novel r...

naik knl rpt ngn akk library kt c2...

huhu...

Selasa, 3 Mac 2009

my hobby...episode 1

huhuhu......
emmm..klu korg nk...
aku ade satu minat yg rsnye agk mendalam juga..
aku suke amik gambar...mcm2 gmba aku amik..
tp amik gmba bkn saje2 tp sbb suke dgn keadaannye,caranya..
ssh nk explain sbnrnye...
hummm...da tgkp suke nk edit...
bidang edit meng'edit' ni baru je aktif..
mklumla baru je blaja...
mgkn org lain kate gmbr 2 bese je tp pada aku ia cukup cantik...
nk mudah tgk gmbr kt bwh ni n komen la mengikut suke ati anda...
yang penting i love these pic very much becoz its my art n my work...
mane yg cantik....

nyaman dan sejuk mata memandang


hari kian melabuhkan tirainya


ikan pn main pandai sorok2 tau


tapak sulaiman...cute kn


ade cm gergasi x kt langit 2..huhu..tinggi imaginasi
ilham dr kartun mermaid


nature


nature 2


cm aku menyelam lak amik gmba nih...



haaaa...amacam...pe pndpt korg???rjn nk komen,komen la...
akn ade episod seterusnya...tunggu....